Sivustoa uudistetaan

Haluatko ilmoituksen, kun uusi sivusto julkaistaan? Jätä sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon sähköpostiisi!

Leo Jokela

 

Leo Jokela (1927-1975)

Hausjärvellä syntyi tammikuussa 1927 poika, josta tuli yksi suomalaisen elokuvahistorian ikimuistoisempia tähtiä. Leo Jokela näytteli kymmenissä kotimaisissa elokuvissa. Usein sivurooleissa, mutta aina näyttämön varastaen.

Ryttylästä Helsinkiin veturinlämmittäjäkurssille lähtenyt Leo eksyi matkallaan teatteriin ja jäi sille tielleen. Vanhempien vastustuksesta huolimatta veturien lämmittäminen sai jäädä ja pieni mies hakeutui näyttämölle.

Teatterikouluun hän pääsi vuonna 1947 ja sieltä matka jatkui Joensuun ja Vaasan teattereiden kautta Suomen filmiteollisuuden palvelukseen. Ensimmäisten elokuviensa tekoon Jokela osallistui näyttelemisen ohella maskeeraajana, mutta vuoden 1960 läpimurto elokuvassa "Komisario Palmun erehdys", toi kansan tietoisuuteen etsivä Kokin, joka onnistui täyttämään ruudun aina kun siihen pääsi.

Seuraavalla vuosikymmenellä Leo Jokelan ja Spede Pasasen yhteistyö toi lisää unohtumattomia hahmoja, mm. Ruljanssihiiri -radio-ohjelmasta, jossa hän esitti rääväsuista Papukaija G. Pula-Ahoa.

Siviilissä ujona tunnetun näyttelijän harrastuksiin kuului kasvitarhan hoito ja käsityöt. Hän kutoi sukkia ja villapaitoja aina ehtiessään. Leo Jokela oli kahdesti naimisissa ja  avioliitoista syntyi yhteensä seitsemän lasta. Vakava sairaus pysäytti näyttelijän vuonna 1975 ja hän kuoli vain 47-vuotiaana. Hänen muistoaan kunnioittava Leo Jokela Boozing Society jakaa vuosittain G. Pula-Aho -patsaan sekä kunniakirjoja ansioituneille viihteen ja kulttuurin ammattilaisille.

Lähde: Autio Risto, Ryttylän pieni suuri mies, Riihimäen Sanomat No: 234B, 10.10.1999.

http://www.yle.fi/ikimuistoinen/leojokela.html, 29.3.2006, (Ylen nettisivut)