Sivustoa uudistetaan

Haluatko ilmoituksen, kun uusi sivusto julkaistaan? Jätä sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon sähköpostiisi!

nosto

                     Lammin Betonilla uusia tapoja betonin                     hyödyntämiseksi 


Suomen vanhin ja suurin betonisten rakennuskivien valmistukseen keskittynyt, vuonna 1956 perustettu Lammin Betoni on raivannut tiensä suomalaisen kivirakentamisen huipulle innovatiivisuudellaan. Perheyritys on kansainvälistyvä konserni, joka tunnetaan monipuolisesta ladottavien betonikivien valikoimasta ja tinkimättömästä laadusta.

Konserni on pyrkinyt löytämään uusia tapoja betonin hyödyntämiseksi pientalorakentamisessa. Esimerkki tästä on Tampereella sijaitseva tytäryhtiö Lammi- Kivitalot Oy, joka on laajemmassa määrin jo kymmenkunta vuotta koonnut yhteistyökumppaneineen pientalorunkopaketteja, joissa runko on Lammin betoniharkoista. Uusin tulokas konsernissa on Lammi- Perustus Oy, joka valmistaa mm. valmisanturamuotteja.

- Kilpailu on mahdottoman kovaa. Siksi olemme keskittyneet monenlaisten harkkojen valmistukseen. Asiakkaitamme ovat pientalorakentajat ja rautakaupat, kertoo toimitusjohtaja Esko Töykkälä.

Kivitalon rakentamisen hintaa pohtiville Töykkälä sanoo, ettei talorungon hinnalla ole merkitystä, onko se puusta vai harkoista. Rungon hinta on kokonaiskustannuksista vain 20 %. Suomen vuosittain valmistuvista 16 000 pientalosta kivitalojen osuus on 13-14 %.

- Kivi on hyvin kestävä materiaali, itse asiassa ikuinen. Kun se ei sisällä orgaanista ainetta, niin homeongelmaa ei synny. Materiaali ei myöskään laske melua läpi. Seinät tehdään yleensä eristetystä ja väliseinät eristämättömästä harkosta, selvittää Töykkälä.

Yksilöllistä kivitaloa haluavalle mukaan suunnitteluun astuu tontinvalinnan jälkeen arkkitehti. Töykkälä sanoo, ettei aivan kahta samanlaista kivitaloa löydy, sillä talo räätälöidään yleensä asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti.

Lammin Betoni sai kolme vuotta sitten valmiiksi suuret investoinnit. Noin 6000 neliön suuruiseksi laajennetussa tehdashallissa on uusia automaattikoneita ja työtä tehdään kahdessa vuorossa.  Lammin toiseksi suurin teollinen työnantaja työllistää 70 työntekijää.

Konserni on ollut mukana useilla asuntomessuilla. Koulutuskeskus Tavastian opiskelijoiden lammi-kivistä rakentama talo on näyttävästi esillä Hämeenlinnassa. Lisäksi Lammi- Kivitaloilla on kaksi omaa messukohdetta. Yritys osallistuu vuosittain myös noin viisiintoista rakennusmessuihin.

Lisätietoja: www.lamminbetoni.fi

Anneli Heräjärvi